RECEPTY


SILVESTROVSKÁ SAMETONOŽKA NA TOPINCE

penízovka sametonohá (sametonožka) - čerstvé plodnice

cibule

máslo

vajíčko

krajíc chleba

sýr na strouhání

sůl, koření dle libosti


Na másle zpěníme cibulku. Mezitím zbavíme sametonožky třeňů, opereme ve studené vodě a tím je zbavíme nečistot.

Vrátíme se k cibulce, která nám mezitím krásně zesklovatěla. Přiložíme k ní propranou nádhernou penízovku sametonohou. Asi 10 minut povaříme, podusíme - jak je kdo zvyklý. Až z penízovky zmizí všechna přebytečná voda, přidáme čerstvě rozklepnuté slepičí vajíčko.

Vložíme do topinkovače krajíc chleba na 2 - 3 minutky.

Nakrájíme čerstvé slaďoučké jablíčko na měsíčky a připravíme si ho na talíř.

Vajíčko na pánvičce moc nemícháme. Jenom trošku. Mám totiž ráda, když vajíčko tvoří větší kousky na topince.

A už nám chlebík vyskakuje z topinkovače. Na křupavou topinku naložíme právě připravenou sametonožkovou směs a ozdobíme nastrouhaným kvalitním sýrem.

Napíšeme muži smsku s textem: "Topinka se sametonožkou je na stole".

Do pár vteřin sedíme oba u stolu a vychutnáváme si silvestrovskou krmi.

Dobrou chuť !

Přeji všem houbařkám, houbařům a houbaříčkům veselého Silvestra a krásný nový rok !!!

Houbám zdar ! Daniela